"Als je elke dag hoort dat je lelijk, dik en stom bent, dan laat dat diepe sporen na." Operazangeres Francis van Broekhuizen vertelt in KRO-NCRV Kruispunt over haar pestverleden, in de uitzending van 19 april, op de Landelijke Dag tegen Pesten. Terug in Wassenaar, waar ze haar jeugd doorbracht, herinnert ze zich pijnlijke momenten en verdriet. Haar stem, zegt ze, was haar redding: "Als ik zing ben ik op mijn mooist." Het verhaal van Francis: hoe een gepest meisje uitgroeide tot een sterke vrouw.
Huisarts Rutger Verhoeff, schrijver van het boek Laat je niet verpesten, hield een posttraumatische stressstoornis over aan zijn jaren op de middelbare school. Als arts ontdekte hij hoeveel geestelijke en lichamelijke schade pesten aanricht. Hij vraagt patiënten dan ook regelmatig naar hun ervaringen met pesten, die vaak aan hun klachten ten grondslag blijken te liggen. Samen met Jordi Welschen, ook gepest in zijn jeugd, maakt hij de podcast 'Pestlab', die op 19 april online gaat. Twee gepeste jongens die sterker werden na hun pestverleden en nu anderen willen helpen en informeren.
Ook Can Aslan wilde iets positiefs doen met zijn ervaringen. Als jeugdagent geeft hij regelmatig les op scholen over pesten en vertelt daarbij zijn eigen verhaal. "We weten allemaal dat je niet moet pesten. Maar waarom eigenlijk? Ik wil laten zien wat de gevolgen zijn." Hij laat een schoolfoto van vroeger zien waarop hij helblauwe blouse aan heeft. Can: "Wat je op die foto niet ziet, is dat die blouse onder het spuug zit. Op weg naar school werd ik onder gespuugd door een klasgenoot." Het pesten heeft veel invloed gehad op zijn leven: "Ik had geen zelfvertrouwen, zag mezelf altijd als de mindere. En nog steeds. In een groep zal ik niet snel mijn mening geven. Het is een overlevingsmechanisme, ik ben een pleaser."